Naisen kotoutuminen vaikuttaa myönteisesti koko perheeseen

Olen 16 vuotta Suomessa asunut, hyvän koulutuksen täällä saanut uussuomalainen nainen. Olen paennut vainoja entisestä kotimaastani Afganistanista. Minut on otettu täällä hyvin vastaan, olen oppinut suomen kielen ja saanut kansalaisuuden, ja perheeni on nyt myös täällä. Oulun ja Helsingin tapahtumat ovat järkyttäneet meitä. Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat kauhistuttavia.

Olen ylpeä uuden kotimaani tasa-arvosta. Valitettavasti turvapaikan hakemiseen liittyvä pitkä luparuljanssi ei tue mahdollisen uuden kotimaan lainsäädännön ja arvojen sisäistämisessä. Lähtömaassa sukupuolet eivät ole useinkaan tasa-arvoisia, ja naisen jopa katsotaan olevan miehen omaisuutta. Pahimmassa tapauksessa tämä voi johtaa nyt nähtyyn rikollisuuteen.

Mielestäni tärkeää olisikin kiinnittää huomiota maahanmuuttajanaisten kotouttamiseen. Nainen sekä siirtää uutta että säilyttää vanhaa kulttuuriperintöä. Kun nainen oppii uuden kielen ja työllistyy, vaikutus heijastuu koko perheeseen ja muuhun lähiyhteisöön. Valitettavasti kuitenkin naisten kotoutuminen ja sitä myöten työllistymine non ollut paljon hitaampaa kuin miesten. Naiset sulkeutuvat omiin kupliinsa, ja muiden perheenjäsenten edut ajavat edelle. Suomen kaltaiseen demokraattiseen ja tasa-arvoiseen yhteiskuntaan sopeutumista vaikeuttavat myös kokemukset entisestä kotimaasta.

Naisten osaaminen on kuitenkin suorassa yhteydessä siihen, miten seuraava sukupolvi voi. Koulutettu, yhteiskuntaan kiinnittynyt äiti antaa toivoa ja osaamista seuraavallekin sukupolvelle. Syrjäytyneellä ja kielitaidottomalla ei ole näitä edellytyksiä.

Onnistunut kotouttaminen helpottaa vanhenevan Suomen työvoimapulaa. Tärkeä keino on, että suomenkielen kursseilta päästäisiin nykyistä nopeammin työelämään. Työn kautta ja ollessaan jatkuvasti tekemisissä kantasuomalaisten kanssa maahanmuuttaja omaksuu kielen ja kulttuurin syvällisemmin.

Ja kuten kaikkien järisyttävien tapausten jälkeen tarvitaan nytkin avointa keskustelua, ongelmista puhumista niiden oikeilla nimillä. Suomi on käännekohdassa. Voimme vaikuttaa siihen, että oikea kotouttamispolitiikkaa, nopea haasteisiin tarttuminen voi tehdä meistä aidosti monikulttuurisen maan, jossa ei ole pelkoa eikä turvattomuutta. Yhä useamman pitää voida kokea, että he voivat osallistua yhteisen hyvän vaalimiseen ja paremman huomisen rakentamiseen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu