Fana Vahideh

Naisen kotoutuminen vaikuttaa myönteisesti koko perheeseen

Olen 16 vuotta Suomessa asunut, hyvän koulutuksen täällä saanut uussuomalainen nainen. Olen paennut vainoja entisestä kotimaastani Afganistanista. Minut on otettu täällä hyvin vastaan, olen oppinut suomen kielen ja saanut kansalaisuuden, ja perheeni on nyt myös täällä. Oulun ja Helsingin tapahtumat ovat järkyttäneet meitä. Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat kauhistuttavia. Olen ylpeä uuden kotimaani tasa-arvosta. Valitettavasti turvapaikan hakemiseen liittyvä pitkä luparuljanssi ei tue mahdollisen uuden kotimaan lainsäädännön ja arvojen sisäistämisessä. Lähtömaassa sukupuolet eivät ole useinkaan tasa-arvoisia, ja naisen jopa katsotaan olevan miehen omaisuutta. Pahimmassa tapauksessa tämä voi johtaa nyt nähtyyn rikollisuuteen. Mielestäni tärkeää olisikin kiinnittää huomiota maahanmuuttajanaisten kotouttamiseen. Nainen sekä siirtää uutta että säilyttää vanhaa kulttuuriperintöä. Kun nainen oppii uuden kielen ja työllistyy, vaikutus heijastuu koko perheeseen ja muuhun lähiyhteisöön. Valitettavasti kuitenkin naisten kotoutuminen ja sitä myöten työllistymine non ollut paljon hitaampaa kuin miesten. Naiset sulkeutuvat omiin kupliinsa, ja muiden perheenjäsenten edut ajavat edelle. Suomen kaltaiseen demokraattiseen ja tasa-arvoiseen yhteiskuntaan sopeutumista vaikeuttavat myös kokemukset entisestä kotimaasta. Naisten osaaminen on kuitenkin suorassa yhteydessä siihen, miten seuraava sukupolvi voi. Koulutettu, yhteiskuntaan kiinnittynyt äiti antaa toivoa ja osaamista seuraavallekin sukupolvelle. Syrjäytyneellä ja kielitaidottomalla ei ole näitä edellytyksiä. Onnistunut kotouttaminen helpottaa vanhenevan Suomen työvoimapulaa. Tärkeä keino on, että suomenkielen kursseilta päästäisiin nykyistä nopeammin työelämään. Työn kautta ja ollessaan jatkuvasti tekemisissä kantasuomalaisten kanssa maahanmuuttaja omaksuu kielen ja kulttuurin syvällisemmin. Ja kuten kaikkien järisyttävien tapausten jälkeen tarvitaan nytkin avointa keskustelua, ongelmista puhumista niiden oikeilla nimillä. Suomi on käännekohdassa. Voimme vaikuttaa siihen, että oikea kotouttamispolitiikkaa, nopea haasteisiin tarttuminen voi tehdä meistä aidosti monikulttuurisen maan, jossa ei ole pelkoa eikä turvattomuutta. Yhä useamman pitää voida kokea, että he voivat osallistua yhteisen hyvän vaalimiseen ja paremman huomisen rakentamiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tämä on tärkeä puheenvuoro ja Suomen avain onnistuneelle kotouttamisohjelmalle. Hollannin visionääri Pim Fortuyn ajoi juuri tätä asiaa: koko perheen nopea integraatio.

- edellytti, että muualta tulleet omaksuvat hollantilaisen (siis: suomalaisen) yhteiskunnan pitkän historian saavutukset (tasarvo miesten ja naisten välillä/ihmisarvo/ilmaisuvapaus/suvaitsevaisuus) ja toivoi, että he olisivat siitä yhtä iloisia ja ylpeitä kuin hollantilaiset/suomalaisetkin.

- puolusti voimakkaasti maahanmuuttajanaisten emansipaatiota (kielitaidottomuuden aiheuttama yksinäisyys/kunniamurhat/isän, aviomiehen tai veljen väkivalta).

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234005-demo...

Petri Hämäläinen

Vasemmistoaktivisti murhasi Pim Fortuyn joten ei ole vaikea arvata mitä Li Anderson on mieltä naisten suosimisesta turvapaikanhakuprosessissa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Hyvä kirjoitus.
Pakolaisuudessakin saisi olla tasa-arvoa .. eli jokseenkin yhtä paljon miehiä kuin naisia ( lasten edun ollessa tärkeämpi kuin kummankaan edellä mainitun ). On melko typerää ihmetellä miksi kritisointia esiintyy, kun nuoret ja vähän vanhemmatkin miehet ovat yliedustettuina. Se ei mene ollenkaan monen länsimaalaisen tasa-arvoa ajavan päähän. Tiedän eri perusteluita, mutta ei, ei sittenkään.. kaikki selitykset ovat olleet pakolaismiehiä suosivia tai selittelyllä pyyhitään ongelmaa pois. Tuosta on aito auttaminen ja tasa-arvo kaukana.

Valtaosaltaan miehet "vaeltavat" mistä koituu enemmän haittaa kuin hyötyä. Länsimaiden tulisi lopettaa ylenmääräisen siirtolaisuuden suosiminen. Aidosti apua tarvitsevia löytyy enemmän pakolaisleireiltä mikäli sinnekään kaikista hädänalaisimmat ovat päässeet. Ja jos ja kun pakolaisleireiltä otetaan maltillinen määrä kiintiöpakolaisia Suomeen, tulee sen tapahtua lasten etua ajatellen ja miesten ja naisten määrän tulee olla tasa-arvoisesti lähellä toisiaan. Aika miespakolaisuuden suosimiselle saa olla pian ohi. Samoin ohi saa olla aika, jolloin voit vain marssia turvallisesta maasta toiseen todeten "asylum".

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Voisin jatkaa blogin otsikkoa jopa hieman: "Naisen kotoutuminen vaikuttaa myönteisesti koko perheeseen sekä yhteiskuntaamme", koska se lienee totuus.

Pahin kehitys on sellainen, että kokonaiset maahanmuuttajaryhmät asuvat omissa korteleissaan, naiset pysyvät kotona, oppimatta uuden kotimaansa kieltä, ja näissä kodeissa katsotaan ainoastaan entisen kotimaan tv-ohjelmia satelliittiantennien tai netin kautta...näin on valitettavasti tapahtunut niin Hollannissa kuin Ruotsissa. Riittävän hyvä varoitus Suomelle.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

En valitettavasti tiedä varmuudella onko tuokaan vielä riittävä varoitus. Suomen päättäjät usein toimivat kuin idiootit. Syy on myös siis äänestäjissä.. noh, saamme mitä olemme tavallaan tilanneet. Moni ei vain aidosti tiennyt tilanneensa mitä saa, mutta juurikin silloin katse kannattaisi kiinnittää peiliin ja miettiä. Ehkä se siitä.. ehkä ei.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

”Pahin kehitys on sellainen, että kokonaiset maahanmuuttajaryhmät asuvat omissa korteleissaan, naiset pysyvät kotona, oppimatta uuden kotimaansa kieltä….” Tämä kehitys on jo tapahtunut Suomessakin. ja sitä jopa tuetaan valtiovallan taholta. Musliminaisia ei edes tueta elämään, kuten normaalit ihmiset. Synnytettyään, he ovat välittömästi uudestaan raskaana, tähän olisi puututtava järein asein. Hesarissa – suosittelen vilkaisua tämänkin päivän 19/1 Hesariin, niin ymmärtää miksi sitä kutsutaan Somalian sanomiksi – oli taannoin juttu nuoresta somalinaisesta joka oli ollut Suomessa kahdeksan vuotta ja synnyttänyt kahdeksan lasta, siis hän oli ollut koko ajan raskaana {suunnitteli alkavansa opiskella lastenlääkäriksi, vaikka ei ollut päivääkään ollut opintiellä}.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Nyt näitä hyviä puheenvuoroja tulee paljon, kiitos myös tästä. Olen odottanut jo aika monta vuotta tällaisia kannanottoja. Ennen tätä kriisiä ongelmista puhui vain perussuomalaiset sekä hyvin harvalukuiset tolkun ihmiset. Onhan persuissakin fiksuja ajattelijoita mutta joukossa on myös paljon rasisteja ja Venäjän mielistelijöitä.

Ongelmana on että arabikulttuurissa nainen nähdään alempiarvoisena kuin mies. Suomessa tämä näkyy ulospäin esim. siinä että mies ei kättele naista, näin tapahtuu kun mies kohtaa esim. naisopettajan, jolloin hän siirtää naishalveksunnan eteenpäin. Yhteisön miehiä käy myös kouluissa kovistelemassa muslimityttöjä. Terveydenhuollossa nähdään silvottuja tyttöjä - näistä asioista ei kuitenkaan olla uskallettu puhua koska pelätään rasistin leimaa. Liian monissa perheissä musliminaiset eivät saa päättää asioistaan itsenäisesti vaan he ovat miehensä, veljensä tai isänsä komennon alla.

Miten muuttaa suhtautumista naisiin? En tiedä, mutta voisihan jotain yrittää - esimerkiksi imaamit voivat käyttää vaikutusvaltaansa ja ilmoittaa eri medioissa monella kielellä että yhteisön on sopeuduttava asumaan Suomessa ja miesten täytyy ymmärtää, että naiset Suomessa saavat päättää omista asioistaan itsenäisesti, hän on samanarvoinen kuin mies. Ja tämä koskee myös yhteisön omia naisia, ei vain kantasuomalaisia.

Voiko yllämainittu olla mahdollista? Vai onko naisten ja miesten tasavertaisuus mahdoton ajatus imaamien ajatusmaailmassa?

Luin tänään toisenkin todella hyvän kirjoituksen Ylellä, kirjoittaja, Rajkumar Sabanadesanin, tapasi kerran maahanmuuttajaisän joka sanoi kysyttäessä että hänellä on neljä lasta. Mutta kun hän tuli perheensä kanssa näytille lapsia olikin yhdeksän. Kysyttäessä onko kaiki hänen perheenjäseniä, hän vastasi kyllä - hänellä oli neljä poikaa ja viisi tyttöä, tyttöjä hän ei laskenut lapsikseen. Kuulostaa todella kummalliselta näin suomalaisesta näkökulmasta. Onko ajattelutapa tavallinen Lähi-idän maissa?

Kirjoitus löytyy Yleltä:

https://yle.fi/uutiset/3-10598218?utm_source=faceb...

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Nita Hillner (# 5), hyvä että nostit Rajkumar Sabanadesanin artikkelin. Olin toki lukenut, mutta nyt tein sen paneutuen. Tärkeää, että tällaisille kriittisille, ongelman ytimessä oleville rehellisille maanhanmuuttajille annetaan puheenvuoro ja ääni.

Tekisi mieli huomauttaa ja kysyä, kuten tehtiin juuri katsomallani Eduskunnan kyselytunnilla - "arvoisa puhemmies" ja arvoisa "ministeri" (tai mahdolliset kommenttini lukijat): Kannattaa huomata, että Raijkumar Sabanadesanin artikkelille ei olisi löytynyt tilaa YLE:n sivuilla vuonna 2018. Mitä Suomessa tapahtunut? Mitä Suomessa on muuttunut? Kansanedustajat muuten esiintyivät poikkeuksellisen vakavina.

Haluaisin muistuttaa, kuten Rajkumar tekee ja tekeekin sen painokkaasti: Kuten hyvin tiedätte, jo sosiologian perusteissa mainitaan asenteet ja arvot. Asenteita ihminen muuttaa helpostikin. Arvot ovat syvemällä ja niitä ihmisen on hyvin vaikea muuttaa. Arvot, jotka perustuvat uskontoon, ovat kaikkein vaikeimmin muutettavissa ja vaativat muuttuakseen pitkän, joskus jopa sukupolvien ajan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sabanadesan on kyllä ollut kriittinen myös vuonna 2018, Ylen sivustolla. Vaikkapa kotouttamisesta: "Onkin realistista myöntää, että tarvitaan sekä keppiä, että porkkanaa."

https://yle.fi/uutiset/3-10449085

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Miten arabinainen kotoutuu Suomeen, kun ei saa käydä itsenäisesti kodin ulkopuolella ollenkaan?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Siinä tuleekin tuo porkkanan paikka: yhteiskunnan tuki riippuu kielitaidon edistymisestä (myös äidin). Hollannissa tästä parhaillaan keskustellaan, turhan myöhään. Kyllä perheen isä sen sitten kunnolla tajuaa: uusi maa, uusi toimeentulokuvio, uudet säännöt..

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Suomessa poliitikkojen aivoliikkeet eivät riitä edes Hollannin kaltaiseen pohdintaan.
Täällä suvaitaan kaikkea, tai muuten vihervasemmistolainen rasismi-leimakirves alkaa heilumaan.

Matti Simonaho

Minä olin 10 vuotias mamu 1970 -luvulla.

Muutimme maahan jossa Suomen kielen puhuminen usealla paikkakunnalla oli kielletty. Jos koulun pihalla sanoi sanankin Suomen kielellä, sitä seurasi pahoinpitely - joskus tajuttomuuteen saakka lyöntien ja potkujen seuraamuksena, tai että pää upotettiin koulun pihalla vettä tulvivaan viemärin aukkoon niin kauaksi aikaa että potkiminen loppui - opettajan valvoessa ettei kielen, kulttuurin, perintöjen ja tapojen opettaminen mene liian pitkälle. Minut sidottiin kerran rakennustelineeseen rautalangoilla ja piestiin tajuttomaksi putkenpätkillä - jonka seuraamuksena murskaantunut kyynärpää. Joskus olin niin turvoksissa lyönneistä ja potkuista että oli vaikeaa pukeutua - ennen kouluun lähtöä. Ja paljon muuta.

Olin muutama vuosi jälkeenpäin siinä tilassa että otan henkeni johtuen edellä mainitusta syystä. Johtuen siitä että psyykkinen tuska oli niin valtava, pistelin käsivarttani nuppineuloilla; fyysinen tuska lieventää psyykkistä tuskaa mutta ajan myötä psyykkinen tuska lisääntyy kun syytä ei selvitetä. On tehtävä jotain muuta. Seuraava askel siitä on itsensä viilteleminen, ja sitä seuraava on kun enää mikään ei auta, henkensä ottaminen. Joku toinen voi sortua käyttämään hamppua, huumeita, lääkkeitä, alkoholia tai muuta.

Eräs tuttava teki itsemurhan kun tyttökaveri lopetti seurustelemisen hänen kanssaan. itsemurha on eri asia kuin henkensä ottaminen, sillä itsemurhassa ulkopuolista fyysistä ja/tai psyykkistä väkivaltaa itsemurhan tehneeseen ei ole esiintynyt.

Kyllä, minulla on oikeus vihata ja ilmaista vihani; En minä lapsia jotka minua pahoinpitelivät vihaa, sillä hekin sanoineen ja tekoineen, olivat saamansa "opin" uhreja, jonka mukaan minä olen "vääräuskoinen", "pakana", "noita", "alempiarvoinen", "vääränkielinen", "väärää puoluetta", "väärän kokoinen kallo", "syntinen (rikollinen)", "mamu", "väärän värinen", "finnjävel" ja niin edelleen - kaikki historiassa esitetyt tekosyyt vahingoittaa ja/tai tuhota.

Joku voi sanoa; "minä tiedän miltä se tuntuu", mutta se on vain mielikuvitusta, sillä sanoja ei ole olemassa joilla voisi kertoa miltä se tuntuu. Vain henkilö joka on saman kokenut tietää miltä se tuntuu.

Ei minusta tullut Ruotsalaisvihaajaa, eikä rasistia, eikä syrjäytynyttä, eikä epäsosiaalista. Eikä minusta tullut lääkkeiden, huumeiden ja/tai alkoholin väärinkäyttäjää eikä joukkomurhaajaa. Mikä vaikutti siihen että minusta ei tullut mikään niistä? Keskustelin asioista Äitini kanssa, ja "kotouduin".

Älliä minulla ei ole esittää - vain 4/5 vuotta kansakoulua Suomessa. :)

Petri Hämäläinen

Arvokas kannanotto.

Vihreillä ja vasemmisto on kokonainen tieteenala selittämässä miksi toksiseen naisen asemaan islamilaisessa yhteiskunnassa ei saa puuttua edes pitkällä tikulla.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kannanotto on arvokas, samaa ei voi sano kommentistasi. Jos haluat tietää mitä vihreät ja vasemmisto oikeasti ajattelevat, lue tästä:

"Mikäli me vastaamme pelkoihin vihalla ja kohdistamme korjaukset laput silmillä maahanmuuttopolitiikkaan, me suljemme silmämme tuhansilta hyväksikäytetyiltä ihmisiltä. He ovat odottaneet vuosia, että heillä olisi tilaa puhua, ja nyt he joutuvat katsomaan, kun heidän kokemuksiaan käytetään maahanmuuttopolitiikan lyömäaseina.

Puututaan siis itse ongelmaan. Se on lasten seksuaalinen hyväksikäyttö; väkivallan muoto, joka on aina ja joka tilanteessa väärin."

https://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/4448281/L...

Airi Pulkkinen

Asia on juuri noin kuin Vahideh Fana kertoo. Naisten todellinen itsenäisyys ja tasa-arvo edellyttää taloudellista itsenäisyyttä eli työpaikkaa ja omaa rahaa. Pois jatkuvasta kotiäitiydestä integroitumaan yhdessä maan kansalaisten kanssa. Suomi tukee kehitysyhteistyöllä maailmalla naisten ja tyttöjen tasa-arvoa niin miksi siihen ei panosteta täällä? Miksi feministit ovat hiljaa, mitä pelätään? Päinvastoin maahanmuuttajanaiset sysätään esim. omiin uimahallivuoroihin tai sallitaan peittävä pukeutuminen kun se ei kuulu tänne. Tai pikkutytöille hiihtohameet, eihän kukaan hiihdä hameet päällä.

Matti Simonaho

Ensinnäkin "Iltasanomat ei vastaa sivujen sisällöstä, oikeellisuudesta, täsmällisyydestä tai luotettavuudesta eikä tietojen käytön välittömästi tai välillisesti aiheuttamista vahingoista" - täytyy tietää että mediaan ei ole luottamista. ( https://www.is.fi/info/art-2000000000031.html )

Jos tuo mitä Iltasanomien kirjoituksessa on esitetty pitää paikkansa, niin tarkkaavaiselle käy kirjoitetusta ilmi se, että jopa pakolaislapset ja naisetkin voivat tulla raiskatuksi; "miehet tulevat houkutelluksi tyttöjen kauneudesta". Tällä hetkellä maassamme on pakolaisia ja syy siihen miksi he ovat pakolaisia. Suomalaiset ovat siinä välissä, ja "miehet tulevat houkutelluksi tyttöjen kauneudesta" - tunnetuin seuraamuksin.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005969343.html

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

”Mielestäni tärkeää olisikin kiinnittää huomiota maahanmuuttajanaisten kotouttamiseen.”
”Valitettavasti kuitenkin naisten kotoutuminen ja sitä myöten työllistymine non ollut paljon hitaampaa kuin miesten. Naiset sulkeutuvat omiin kupliinsa, ja muiden perheenjäsenten edut ajavat edelle.”

Muslimi-miesten osalta kotouttamisen tulokset ovat olleet lähestulkoon puhdas nolla, se on myönnetty jo virkamiestenkin taholta. Kuinka luulet kotouttavasi musliminaisia, jotka eivät ole tämän maan lainsäädännön alaisia, muutoin kuin niiltä osin kun laki hyödyttää heitä islamin levittäjinä. Tämän ”puolikuunretken” jouduttajiksi muslimi-miehet ovat heidät alistaneet. Puhun nimenomaan islamin oppeja primitiivisen jääräpäisesti toteuttavia vähemmän valistuneista muslimeja, joita kehityksestä jälkeenjääneissä muslimimaista humanitaarisen maahanmuuton myötä tulevat pääasiassa ovat.

”Nainen sekä siirtää uutta että säilyttää vanhaa kulttuuriperintöä.”

Tämä on ongelma. Naiset siirtäkööt ainoastaan uutta, vanha kulttuuriperintö, säilyy ja kukoistaa vanhassa kotimaassa. Kotimaan kulttuuriperinnön siirtäminen Eurooppaan on poikinut jo rinnakkaisyhteiskuntia, joiden jäsenillä ei ole muuta yhteyttä Valtioon, kuin vastikkeettoman rahan vastaanottaminen.

”Onnistunut kotouttaminen helpottaa vanhenevan Suomen työvoimapulaa.”

Valitettavasti islamilaisesta maailmasta tuleva maahanmuutto ei ratkaise Suomen työvoimapulaa. Tässä maassa ei edes ole työvoimapulaa, eikä tule olemaan, tässä maassa on pulaa työvoimasta, joka tekee työtä palkatta, mieluummin työnteostaan hiukan maksaen. Todelliset ammatti-ihmiset, eivät tänne tule. Heitä ei liiemmin ole turvapaikanhakijoiden joukossa.
Meillä on kansanryhmä joka rantautui tänne 90-luvun alusta, heidän työttömyysprosenttinsa, vielä kolmannessa polvessa huitelee yli 80% lukemissa laskutavasta riippuen {eli lasketaanko heille räätälöidyt suojatyöpaikat ja virat työvoimaan kuuluvaksi}. Huonommin ovat kotoutuneet ainoastaan romanit, vaikka aikaa on ollut jo 500 vuotta. Voidaanko tämä kaikki selittää kantaväestön rasismilla, jota nämä ryhmät tyrkyttävät selitykseksi kaikkeen mikä ei heitä miellytä? Miksi juuri islamilaisesta maailmasta tulleet ovat kotoutuksen tarpeessa? Kun kerran saapuu, tai suorastaan tunkeutuu vieraaseen valtioon, on ensisijaisesti ymmärrettävä, että siellä on elettävä kantaväestön ehdoilla, velvollisuudet ovat ensisijaiset, oikeudet tulevat vasta sitten, kun on osoittanut olevansa kelvollinen jäämään maahan. Miten tämä on niin mahdotonta ymmärtää? Röyhkeintä on vaatia meitä ymmärtämään tai jopa kunnioittamaan kulttuuria, joka on meille vieras ja monelta osin omien elämänarvojemme vastainen. On aika myöntää, että kaikki kulttuurit eivät ole samalla moraalisen kehityksen asteella.

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Tilastojen valossa työnteko ei kuulu kotoutumiseen?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Suomessa maahanmuuttajat kotoutetaan suurelta osin työttömyyteen, sosiaaliturvaan ja rikosrekisteriin.
Mediassa on esimerkkejä enemmän kuin tarpeeksi.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Johtavien poliitikkojen medialukutaito on valitettavan heikko.
Vanha uutinen:
"Maahanmuuttajien työllisyysaste on vain reilut 50 prosenttia"
https://www.kdlehti.fi/2015/03/16/maahanmuuttajien...

"Tutkimus: Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulleiden keskuudessa raiskausrikollisuus on 17 kertaa yleisempää kuin kantasuomalaisten keskuudessa"
https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Noin-kymment%C...

Airi Pulkkinen

OECD julkaisi 5.9.2018 selvityksen maahanmuuttajien kotoutumisesta. Tulokset ovat synkkiä erityisesti maahanmuuttajanaisten kotoutumisen ja lasten koulumenestyksen kannalta. Keskeisten maahanmuuttajaryhmien afganistanilaisten, irakilaisten ja somalialaisten työllisyys liikkuu 10-15 prosentin tuntumassa. Kielikoulutuksen tulokset ovat jääneet laihoiksi, mikä johtaa syrjäytymiseen työmarkkinoilta.

Sisäministeri Kai Mykkänen 14.9.2018: Nyt vain kaksi sadasta turvapaikanhakijasta jatkaa työhön kotoutumisjakson jälkeen. Lisäksi yksi viidestä saavuttaa kielitaidon, jolla pääsee ammattikouluun.
Edellinen faktaa.

Matti Simonaho

"Kotoutuminen voi kestää useita sukupolvia ja riippuen muunmuassa maahanmuuttajien määrästä, kotoutumista ei tapahdu laisinkaan. Suuri määrä maahanmuuttajia maassa kiinnostaa myös henkilöitä ulkomailla jotka eivät halua maahanmuuttajien kotoutuvan. Hyvä esimerkki edellisestä on Ruotsi, jossa on noin 50 harmaata aluetta joita viranomaiset eivät täysin hallitse. "

http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=uutisia_...

Toimituksen poiminnat